The 2012 RUFORUM Biennial Conference is the third in the series. The main objective of the Biennial conferences is to provide a platform for agricultural research for development stakeholders in Africa and beyond to actively exchange findings and experiences, while at the same time learning lessons towards improving performance of the agricultural sector and ultimately people’s livelihoods. The biennial conference is RUFORUM’s most comprehensive meeting for the diversity of stakeholers in agriculture. It is especially dedicated to graduate students and their supervisors, grantees in RUFORUM member universities and alumni. It is a platform for peer review, quality control, mentorship, networking and shared learning. The third Biennial Conference was attended by 657 participants. This record contains an extended abstract accepted under the theme of Coordinated Action for Agricultural Innovation.
Food System Dynamics in Africa: Anticipating and Adapting to Change
Abstract:
This paper underscores the scope and nature of needed
responses to the rapidly changing food systems in Africa. The
paper identifies key drivers of this change and estimates their
magnitudes. The drivers identified are urbanisation, per capita
income growth, globalisation and climate change. Emphasis is
laid on the former two largely because these are drivers of
predictable change. The findings show that Africa’s food
consumption patterns will change dramatically over the next
four decades. Urbanisation will increase three-folds in the
next 40 years and will outstrip the rural population. Together
with a growing per capita incomes of about two percent per
annum, urban marketed food will increase six-folds, ramping
up demand for packaged convenience foods and requiring
substantial private sector investment in food processing
technology. The tertiary agricultural education and training
institutions will need to respond to these changes by offering
skills in the respective fields like food packaging, logistics, supply
chain management, food hygiene, etc. as opposed to being
content with the traditional lower level value chain skills. As
urbanisation increases, consumption of cheap, high starch, low
micronutrient foods will become more widely consumed
contributing to overweight, obesity, diabetes and hypertension
disorders. These will require both private sector and government
policy responses to raise awareness and educate the population
in order to reduce these negative impacts.
Cet article souligne la portée et la nature des réponses
nécessaires aux systèmes alimentaires en évolution rapide en
Afrique. L’article identifie les principaux moteurs de ce
changement et estime leurs importances. Les facteurs identifiés sont l’urbanisation, la croissance du revenu par habitant, la
mondialisation et le changement climatique. L’accent est mis
en grande partie sur les deux premiers parce que ce sont des
moteurs de changement prévisible. Les résultats montrent que
les habitudes de consommation alimentaire de l’Afrique vont
changer radicalement au cours des quatre prochaines décennies.
L’urbanisation va augmenter en triplant au cours des 40
prochaines années et dépassera la population rurale. Ensemble
avec des revenus croissants par habitant de l’ordre de deux
pour cent par an, le marché alimentaire en milieu urbain
augmentera six fois plus, en montant davantage la demande en
aliments cuisinés emballés et en nécessitant d’importants
investissements du secteur privé dans l’industrie alimentaire.
L’enseignement supérieur agricole et les établissements de
formation auront besoin de répondre à ces changements en
offrant des compétences dans les domaines respectifs tels que
l’emballage alimentaire, la logistique, la gestion de la chaîne
d’approvisionnement, l’hygiène alimentaire, etc au lieu de se
contenter de savoir-faire traditionnels de la chaîne de valeur de
niveau inférieur. Comme l’urbanisation est en croissance, la
consommation des aliments à bon marché, à forte valeur en
amidon et à faible micronutriments deviendra plus largement
réalisée en contribuant à la surcharge pondérale, l’obésité, le
diabète et les crises d’hypertension. Ceux-ci exigeront à la fois
les réponses du secteur privé et celles des politiques
gouvernementales dans le but de sensibiliser et d’éduquer la
population afin de réduire ces impacts négatifs.
Language:
English
Extended Abstract for Coordinated Action for Agricultural Innovation
Date of publication:
2012
Region Focus:
Central Africa
East Africa
Southern Africa
West Africa
Collection:
RUFORUM Conferences and Workshops
Agris Subject Categories:
Agrovoc terms:
Additional keywords:
Licence conditions:
Open Access
Form:
Printed resource
Publisher:
Notes: